PETETTY NEITO

Mä kävelin metsätiellä
ja kuuset ne kuiski vaan:
Tuo kalpea tyttö saanut
lie rukkaset sulholtaan.

Ma laulua aloin laulaa
ja ylkääni ylistin,
hänen lempeä, uskollisuutta
ja kuntoa kiittelin.



Lie lauluni leino ollut
ja ääneni soinnuton,
kun säälin huokaus hiljaa
soi helmasta hongikon.
Eino Leino
Lauantaina olin menossa ihan toisenlaiselle linturetkelle, kun jalkoihin tupsahti lemmenkipeä koppelo metso. Vaikka kauniin linnun kuvaaminen muutaman metrin päästä on minun kamerakalustolle "lottovoitto", niin tunsin surullisuutta tämän yksinäisen kanan vuoksi. Soidin kausi parhaimmillaan ja komeaa kukkoa ei ole mailla halmeilla. Aivan tarkkaa syytä koppelon tällaiselle käytökselle ei tiedetä, mutta yhtenä syynä pidetään metsien pirstoutumista, joka on vähentänyt ryhmäsoitimeen tarvittavaa elintilaa. Soidin koostuu yli viiden neliökilometrin kokoisesta alueesta, jonka tulisi mielellään olla suurimmilta osin varttunutta metsää. Hakkuiden myötä metsät ovat pirstoutuneet pienempiin saarekkeisiin eikä linnut enää löydä toisiaan. Siinä missä kukkometso saattaa alkaa käyttäytyä hormoneiden hyrrätessä aggressiivisesti, niin kanoilla käytös on tällaista vääristynyttä käyttäytymistä.





Kommentit

  1. Vaikuttava kohtaaminen! Hieno mutta myös surullinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Tämä oli tällainen haikean kaunis kohtaaminen.

      Poista
  2. Hienot kuvat ja koskettava teksti, Eino Leinokin sointui teemaan niin kauniisti :)

    Paljon näkyy hulluista metsoista kuvia somessa ja blogeissa, mutta valitettavan harvoin niistä tällä tavalla kirjoitetaan. Yleensä vain ihastellaan komeaa lintua ja riemuitaan hienosta kohtaamisesta, tai sitten naureskellaan metsojen typeryydelle ja toilailuille. Ehkä kaikki ei vain tajua tätä surullsta tarinaa hullujen metsojen taustalla, tai osaa erottaa niitä normaaleista metsoista.

    Mutta vaikka tapaus kuinka surullinen onkin, niin hieno oli tuo kohtaaminen varmasti joka tapauksessa. Itsekin olisin innoissani hullun metson tai koppelon näkemisestä, vaikka periaatteessa toivonkin ettei niitä tulisi vastaan...

    Taidankin ryhtyä lukemaan blogiasi, mukavaa tekstiä ja aihepiiri muutenkin mielenkiintoinen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos mukavasta kommentista :) vaikka itse pidänkin lintujen kuvaamisesta, niin kyllä minulla tämä harrastus enemmän vielä kallistuu lintujen seuraamiseen ja suojelemiseen. Siksi tulee mietittyä aina muitakin asioita, kuin vain hyvän kuvakulman saamista tällaisissa kohtaamisissa. Kiva kun aloit seuraamaan blogiani. Sinunkin blogisi näytti mielenkiintoiselta!

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit