KOTTARAISESTA KOTVASEN

Tänään on Laurin päivä ja Laurin päivää on perinteisesti pidetty päivänä, jolloin kesä alkaa olla lopuillaan. Puut eivät enää kasva ja muuttolinnut alkavat Laurin aikoina kokoontua laumoihin. Vanha sanonta kuuluukin "Lauri laumaan panee". Näinä aikoina on hyvä myös luoda katse yötaivaalle, sillä maa kohtaa kierrossaan Persiuksen tähtikuvion meteoriittiparvia, joten taivaalla voi nähdä runsaasti Laurin kyyneliä eli tähdenlentoja.

Jokusen aikaa on jo ollut selkeästi havaittavissa pientä parveilua, mutta tänään ilta-ajalulla jossain Lapinjärvi-Porlammi akselilla kiinnittyi huomio ajaessa sähkölinjoihin, jotka notkuivat kottaraisista. Suomessa kottarainen on ollut yleinen pesimälaji, kunnes sen kannat romahtivat 1970-luvulta alkaen ilmeisesti maaseuturakenteen muuttumisen takia. Kottarainen viihtyy matalaheinäisessä ympäristössä, missä ravinto on lähellä. Kun lehmihaat ja hevosten laidunmaat ovat vähentyneet, niin on laji taantunut ja olen itsekin hieman kuullut kyselyjä suurien kottaraisparvien perään. Tähän saakka tämän vuoden parvet mitä itse olen nähnyt ovat olleet muutaman kymmenen linnun pikkuparvia. Siksipä olinkin innoissani, kun kottaraisia istui metreittäin useammassa kerroksessa sähkölinjalla!




Iltapuhteiksi laskin tuosta ryhmäkuvasta kottaraiset ja sain kauniin tasaluvun 200 kappaletta. Kuvassa on vain osa parvea, sillä kaikki eivät mahtuneet samaan kuvaan. Nämä olivat jotenkin niin sympaattisen näköisiä, että näitä olisi voinut valokuvata vaikka auringonlaskuun saakka. Valitettavasti tänään olimme vain ohikulkumatkalla, joten valokuvaus jäi muutaman räpsäisyyn.

Nippelitriviaa:

- Lajilla on ilmiömäinen kyky matkia ääniä mm. toisten lintujen ääniä, maatalouskoneita ja jopa junan pillin ääniä

- Kottarainen aloittaa uuden pesinnän aina siivoamalla vanhan pesän, edellisen vuoden roinat viedään pois, se on suorastaan ahkera pieni sisäkkö, älä siis siivoa pöntöstä pois kuin korkeintaan kuolleet poikaset.

- Nuori kottarainen on vaaleanruskea ja se aloittaa sulkasadon aikuisen tummaan, lähes mustaan pukuun, heinäkuussa.

- Kottarainen oli ensimmäinen rengastettu lintulaj, maa oli Taska ja vuosi 1899!

- Suomessa kottarainen on rauhoitettu. Maailmalla kottarainen on päätynyt IUCN: listalle sadan haitallisimman vieraslajin joukkoon. Euroopassa kottaraisia on vainottu ja myrkytetty ja se on hyvin ei toivottu vieras. Untuvikkona on tästä hyvin surullinen.

- Sananlasku: Jos kottarainen pesii pihaan, se tuo onnea talolle. Untuvikkona tykkää tästä <3


- Vahin rengastettu kottarainen on ollut 22v ja 11kk (Taska), vanhin suomalainen 14v ja 4kk.



Yhdet kihlatkin löysin tästä viimeisestä kuvasta. Harmi, että pienistä alumiinirenkaista ei näin pitkän valokuvausmatkan päästä pysty mitään tietoja lukemaan.



Kommentit

Suositut tekstit