KUMPU KOLKKAA TIKANPOLKKAA

Tikka päätään puuhun nakkaa,
muttei loukkaa,
koskei lakkaa,
vaikka jäistä kuusta hakkaa,
jotta koko kumpu kolkkaa
tikanpolkkaa

~ Lauri Viita ~


Nyt eletään oikeasti sitä aikaa vuodesta, kun kaikki vapaa aika on yhtä mustaa maisemaa. Viikolla jäävät siksi lintuharrastukset ihan nollille, joten viikonloppuna on sitten yritettävä kierrellä lintupaikkoja. Aamulla kun reippailin koirien kanssa aamulenkin myhäilin pientä kirpsakkaa marraskuista aamua. Äkkiä kotiin suihkuun ja lintukamat reppuun. Seuraavaan kerran kun kurkkasin ikkunasta ulos, niin satoi vettä kaatamalla. Voihan rähmä. Päivän harrastukset tulevat siis typistymään tynkäretkeilyyn ja autosta kyttäämiseen. Tämän takia suunta valikoitui tänään tikkametsään, missä lintuyhdistys on jo aloittanut talviruokinnan.

Merivesi on nyt ennätyskorkealla ja autio autiotietä pitkin en lähtisi kokeilemaan edes kumisaappaat jalassa. Pohja oli jo jokunen viikko sitten todella liukas. Pikakiikaroinnilla ei kelopuissa näkynyt tikkoja, mutta seniori näki kolme peuraa. Sieltä ne tulivat meren puolelta kaislikosta ja katosivat ennen kuin kumpikaan ehti kunnolla paikalle!

Lampsinta siis vesisateessa takaisin ruokintapaikalle katsomaan ilmestyisikö sinne mitään mielenkiintoista. Tali- ja sinitintit keikkuivat talipötköissä ja hakivat automaateista ahkerasti jyviä. Muutaman kerran vilahti myös hömö- ja kuusitiainen. Maassa hyppeli mustarastas. Melko pian havaitsin koivunrungolla tikan. Valkoselkätikka! Valkoselkätikka on Suomessa määritelty vaarantuneeksi, sillä arvion mukana pesiviä pareja on ainoastaan 150. Suurin osa kannasta keskittyy maan itä- ja kaakkoisosiin ja Uusimalla pesiviä pareja laskettiin vuonna 2017 ainoastaan kuusi.

Kaatosateessa ei kuvista tullut taas yhtään mitään ja suurin osa on sumeita. Kuvia suurentaessa havaitsin kuitenkin, että tällä tikalla on toisessa jalassa alurengas ja toisessa punainen värirengas. Iltapäivä onkin sitten mennyt arvuutellessa renkaan kirjainyhdistelmää. KC? HC? RC? 

Sade taukosi taas hetkeksi ja paikalle lehahti pari närheä. Kaunis lintu, karsea ääni. Närhet katselivat puun takana piilottelevaa Untuvikkoa hieman tarkemmin, mutta ilmeisesti en ollut kovin pelottava, sillä pian nekin olivat talipötköjen kimpussa. Taivaalta kuului korpin huutelua.

Minä nostelin vuoron perään kiikareita ja kameraa. Oli niin paljon kuvattavaa ja katsottavaa, mutta päivän valoa oli minimaalisen niukasti. Pian paikalle lensi aivan lähietäisyydelle muutama äänekäs käpytikka. Koska linnulla on niskasta punaista, niin on kyseessä koiras. Nuorella linnulla olisi koko päälaki punainen ja naaraalla musta. Tämän Untuvikko jo tietää :)

Sinnikkäästä yrityksestä huolimatta ei tänään löytynyt suloista pikkutikkaa. Noin tunnin kyttäyskeikan lintulista on seuraava; sinitiainen, kuusitiainen, talitiainen, hömötiainen, mustarastas, närhi, valkoselkätikka, käpytikka, punatulkku, viherpeippo, harakka, varis, lokki (määrittämätön), korppi, tilhi.




























Kommentit

Suositut tekstit