ELOKUUSTA SYYSKUUHUN - KALENTERI POIMINTOJA

Sen tuhannen kertaa on pitänyt tässä kuukauden aikana avata tietokone ja naputella kuulumisia, mutta ei vaan laiska ole saanut aikaiseksi. Ihan laiskotteluksi päivät eivät kuitenkaan ole menneet, sillä lintujen perässä on juostu hyvinkin ahkerasti. Koska kulunut kuukausi on ollut hyvin repaleinen, niin päivitetään kuulumisia kalenterimerkintöjen pohjilta! Kiikareita on selkeästi ulkoilutettu enemmän kuin kameraa, koska kuukauden kuvat ovat jääneet kovin vähiin :/

28.8.2018 / Päivällä tuli viesti, että Sarfsalössä eräällä pellolla oli paikallisena turturikyyhky. Tarviiko sanoa, että mihin suuntaan työpäivän jälkeen ajettiin taas kaasu pohjassa? Kun pääsin itse mestoille, ei lintua oltu nähty pariin tuntiin. Selkeästi kyttäyskeikan makua. Kaukoputki esiin ja päätä pyörimään. Kahden ja puolen tunnin jälkeen lintu pyrähti kaukana pellolla, ryssin. Kiikaroin lisää. Päätin ottaa riskin ja lähteä hakemaan kaukoputkea, ryssin toisen kerran. Tämän jälkeen tapitin viimeistä havaintokohtaa naulittuna. Ei liikettä. Päätin luovuttaa, kun muut lähtivät hiipimään kohti sijaintipaikkaa. Kännykkä sanoi ding, lintu paikalla. Auto koordinaatteihin, autosta ulos, lintu lähti ja hävisi. Ryssin kolmannen kerran ja olin ainoa, joka ei lintua nähnyt. Hakkasin kiikareita vähän kiveen..

29.8.2018 / Tiirassa merkintä, että Baggnäsin tornilla, sänkipellolla, viihtyy nuori punajalkahaukka saalistamassa. Kello on 8:15 aamulla, tiedossa pitkä työpäivä kärvistellä toimistolla. Vihdoin neljän jälkeen auto moottoritielle ja pienesti kiihdyttäen kohti vesparia. Edelliset bongarit lähtivät ja minä kipitin tilalle. Kimppuun hyökkäsi heti useampi hirvikärpänen. Aivan sama. Kamera esiin ja vesparilla balsamia edellisen päivän haavoihin! Vuosipinna 193. Ja koska olen ahne, niin ajoin vielä Sarfsalöön yrittämään turturia. Ei havaintoa, mutta kivasti pikkulintuja, nuolihaukka sekä ihan vierestä lentänyt varpushaukka.



30.8.2018 / Tikkametsän pusikoissa kyttämässä pikkulintuja pikkusateessa.

31.8.2018 / Ilmoittauduin maastopainotteiselle, syventävälle lintukurssille, missä perehdytään syyspukuisten ja nuorten lintujen tunnistamiseen ja erityispiirteisiin sekä syysmuuttoon. Hyvä idea. Syksyllä kuuluu aina opiskella, jotta aika ei vaan kävisi pitkäksi.

1.9.2018 / Syyskuu, jippii! Jokohan pelloille olisi tullut jotain mielenkiintoista? Lauantai on hyvä päivä lähteä seikkailemaan! Ajelin jossain Askolan suunnilla, kun puhelin kilahti. Jouduin räpsäyttämään pari kertaa silmiä, että uskoin, mitä ruudulla näkyi. Harjalintu! Osoite navigaattoriin ja auto toiseen suuntaan. Olin paikalla kolmen ensimmäisen joukossa. Matkalla saatettiin rikkoa paria liikennesääntöä ja kaahata, mutta en silti pysynyt paikallisten perässä. Maatilan isäntä toivotti meidät mukavasti tervetulleeksi ja hiljaa hiivimme kohti hevoslaitumia. Melko pian upupa lennähtikin laitumen toiseen laitaan ja saimme sen kiikareihin ja kameran putkiin. Eliksia ja vuosipinna 194. Balsamia haavoihin part II. Kotona odotti oksennustautinen koira..



2.-10.9.2018 / Ensimmäinen potilas kun lopetti, niin toinen aloitti. Reilu viikko parRakkaiden kanssa kotinurkissa. Hoivaa, rakkautta ja rapsutusta. Matte oli hyvin, hyvin väsynyt.

5.9.2018 / Ilmoittauduin Söderskärin linturetkelle. Ei ole vapaa-ajan ongelmia, ei.

6.9.2018 / Pikkupotilas nro 1 voitonpuolella. Matte lähti kiikaroimaan kurkiparvia Malmgårdiin. Kun kurkia oli nähty tarpeeksi vaihdoin paikkaa laakeille aakeille ja haukkoja kiikaroimaan. Tuulihaukka, hiirihaukka, nuolihaukka, kanahaukka.. suohaukkoja! Ja kaksin kappalein. Ensimmäinen lintu oli naaraspukuinen. Yritin saada linnusta muutaman kuvan, jotta pääsisin kotona määrityspuuhiin. Edellisenä päivänä oli linnuntietä kilometrin säteellä nähty arosuohaukka, joten nyt piti olla skarppina. Seuraava olikin sitten hyvin vaalea uros. Lintu lensi, kuinkas muuten, juuri siellä missä olin ollut kaksi minuuttia sitten. Kilometrin päässä. Onnistuin saamaan linnusta kuitenkin muutaman tuhnukuvan, joka illalla kokeneempien harrastajien toimesta määritettiin macroksi. Eliksia ja vuosipinna 195.


7.9.2018 /  Vuosaaresta kuului kummia! Munkkikorppikotka nähty täyttömäellä ja suuntana E. Hyvin alkaneet päiväunet loppuivat samantien ja taas mentiin tienpäälle kohti Kiialan peltoja luomaan tosiuskovaisena katsetta kohti taivasta. Aikaikkuna alkoi mennä kiinni ja niskaa kivisti. Aika luovuttaa.

8.9.2018 / No en tietenkään luovuttanut. Seuraavana aamuna oli parvekekytättävä peltojen suuntaan. Ei käynyt munkki, mutta haarahaukasta tuli parvekepinna. Kiitos tunnistuksesta ja viestistä pellolta. Lintu oli hallussa, mutta en saanut siitä millään itse kiinni.

11.9.2018 / Lintukurssin ensimmäinen luentoilta. Luokkahuoneessa oli mukavasti tuttuja edellisiltä lintukursseilta sekä linturetkiltä. Ensimmäinen tunti taisi mennä sipistessä ja kehuskellessa lintuhavainnoilla!

12.9.2018 / Lintukurssin toinen luentoilta. Tänään mentiin nopeasti syventäviin opintoihin. Nuoren linnun tunnistaminen, vesilinnut syyspuvuissa ja petolintujen tunnistaminen. Tietoa tuli niin, että aivot sauhusivat.

13.9.2018 / Taas pusikoissa kyttäämässä. Sekä eliksia, että vuosipinnalistalla on ikävä puute. Pikkusieppo. Varsinainen kompastuskivi. Tiedättekö kuinka moni lintu "rätisee". Aika moni näin noviisin korviin..

15.9.2018 / Syysmuuton seurantapäivä Lapinjärvellä. Olin sokerista ja skippasin. Piti mennä. Vilkaisu kalenteriin ja lähestyvä lomareissu alkoi painamaan päälle. Se olisi keskityttävä koti- ja pakkaushommiin.

17.9.2018 / Edelleen sitä ?=(&))//%%##¤ pikkusieppoa hakemassa pusikoissa. Noup, noup, noup.

18.9.2018 / Lintukurssin ensimmäinen maastoretki Ruskiksen ruovikoille. Synkkä ilta. Päästiin kuitenkin mukavasti määrityshommiin kuuden eri-ikäisen ja erilaisissa puvuissa olevien ruskosuohaukkojen kanssa. Illan paras havainto oli oma löytö, kahdeksan tylliä suuntana SW.

19.9.2018 / Kiikareiden kiillotusta ja kamojen pakkausta. Huomenna suuntaan Sideby. Neljä päivää lintuja, staijausta ja loistavaa seuraa! Iltalukemiseksi kahlaajien kertausta; suosirri, pikkusirri, isosirri, lapinsirri, kuovisirri, pulmussirri, jänkäsirriäinen.. voi jessus. Olisi tämänkin voinut taas ajoissa aloittaa.. Kaatopaikalla tarjolla aroharmaalokkia. MIKSI, voi miksi juuri TÄNÄÄN!!

20.9.2018 / Kohti Siipyytä. Unohdin pipon, hanskat ja termospullon. Kuka niitä tuulisissa saarissa tarvitsee?! Ei kukaan! Kaikki muu paitsi staijaus on turhaa. Vuosipinna 196 pähkinähakki.

21.9.2018 / Vuosipinna 197 merikihu, vuosipinna 198 pikkusirri ja vuosipinna 199 tundrankurmitsa.

22.9.2018 / Voi Mauri-myrsky!

23.9.2018 / Ei lähdetty Liminkaan yrittämään Munkkikorppikotkaa! Bagnäsissä Ino, Siipyyssä ei yhtään. Malmgårdissa yksi pere, Siipyyssä kolme!

24.9.2018 / Sata tuntia unta. Lintureissuilla ei nukuta.

25.9.2018 / Lintukurssin maastoretki Kylänpäänjärven lintutornille ja Solhällanin pelloille. Pari nollassa käynyttä yötä oli tehnyt tehtävänsä. Vielä viikonloppuna havaitut lapinkirviset olivat tiessään ja vain muutamia niittykirvisiä ja kiuruja nousi komppaamalla pellosta ylös. Sinisuohaukkoja oli peltojen päällä kiitämässä peräti viisi yksilöä. Ilta päättyi optiikka esittelyyn. Minä kiikutin pienesti oireilleet kaikarini näytille ja sain kuulla, että diapteri on snadisti rikki. Olen vieläkin järkyttynyt. En tiedä kummasta, siitä että ne ovat rikki vai siitä, että ne matkustavat pian Britteihin. Yksin. Ilman minun seuraa. Olin kuvitellut tuohon suuntautuvasta kiikarireissusta hieman toisenlaista.







Kommentit

  1. Oho! Olet kyllä todellinen lintubongari! Huomenna lähden ekalle linturetkelle Hankoon. Jännittää kovasti. Olisi kiva saada muutama kuvakin, eikä vain havaintoja kiikarilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau! Mukavaa linturetkeä ja hyviä haviksia! Eiköhän siellä Hangossa kuvattavaa riitä :) jos ei lintuja, niin ainakin maisemat ovat kauniit. Tänään oli muutenTiiran etusivulla muutama kiljukotka havainto Hangon suunnilta!

      Poista
  2. Haha, tätä oli hauska lukea! Hyviä havaintoja. Vaikka itse en juurikaan harrasta autolla bongaamista - tai varsinaista bongaamista ylipäätäänkään, vain chilliä linturetkeilyä - niin tykkään silti lueskella siitä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! en minäkään vielä kovin paha bongari ole.. ihan joka harvinaisuuden perään ei valitettavasti pysty/ehdi lähteä ajamaan. Eläkkeellä sitten :D Nämä "herkut" olivat kaikki itseasiassa ihan oman yhdistyksen alueella eli ns. kotinurkissa. Alue vaan on sen verran suuri, että välillä täytyy hieman huristella mielenkiintoisiin paikkoihin. Siipyy oli sitten ihan tuollainen suunniteltu syysretki, missä kyllä tulee aina kaikkea kivaa vastaan :) kuten myös vuosipinna 200, mutta se ansaitsee sitten ihan oman juttunsa.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit