KEVÄÄN ENSI HAVAINTOJA

Ensimmäistä kevät kuukautta ollaan nyt eletty reilu kymmenkunta päivää, mutta alkukuusta pakkanen piti täällä etelässäkin vielä hyvin otteessaan. Pakkasten hyvä puoli oli tietysti se, että aurinkoa ja valoa tulvi taivaan täydeltä. Viime viikonloppuna kävimme lauantaina Vantaan Pyymoosassa yrittämässä tunturikiurua ja vaikka bongareita oli hieman joka notkossa, niin emme onnistuneet tuota harvinaisuutta näkemään. Pikkulinnut kertoivat, että pelloilla oli havaittu myös vuorihemppo. Lohtupalkintona tältä retkeltä löysimme kuitenkin pikkutikan. Sunnuntain aurinkoinen keli houkutti taas meren jäälle ja kävelimme Mäntysaareen ja takaisin mantereelle. Toiveissa oli kuvata merikotkia, mutta tällä kertaa näimme vain muutaman linnun liitelemässä korkeuksissa.



Viime viikolla oli pitkiä ja hektisiä päiviä, joten lintuharrastukset jäivät melko lailla minimiin. Lauantai aamuna heräsin ilman herätyskelloa hieman viiden jälkeen ja hiivin parvekkeelle kuuntelemaan, että joko kuuluisi lauhtuneiden kelien myötä mustarastaan huiluttelua. Nukkumalähiö uinui rauhallista untaan ja ainoastaan ilmalämpöpumppujen pieni puhina rikkoi hiljaisuutta. Varovasti jostain kaukaa kuului arka alkusointu. Pidätin hetken hengitystä, että kuulisin paremmin. Pieni hiljaisuus ja uusi yritys. Muutaman yrityksen jälkeen kuulin koko syväntumman melodisen huilusonaatin. Rinnassa läikähti, kevät on oikeasti täällä! Aamulenkillä suojalumi tarttui palloina koirien tassuihin ja kotipihalla kuulin kuinka harmaapäätikka vihelteli alakuloista soidinhuutoaan. Aamukahvilla selasin havaintoja ja kirjasin Tiirasta ylös koordinaatteja ja osoitteita ja syötin niitä googlemapsiin.Tästä on suorastaan tullut lauantai aamujen traditio. Tunturikiuru oli jäänyt kuumeilemaan aloittelevaan bongariin ja toinen mahdollinen paikka löytyi Elimäen suunnalta.

Nollakeli maalasi maiseman tasaisen harmaaksi ja matkalla pyry yltyi yltymistään. Suurellaniityllä riitti peltoa haravoitavaksi. Ajoimme parinkymmenen metrin pätkiä ja pysähdyimme kiikaroimaan. Keli ei juurikaan houkutellut nousemaan autosta. Variksia ja naakkoja. Talitintti laulamassa. Viimeisin merkintä Tiirassa on 2.3, joten hieman epävarmahan koko tämä reissu oli. Yhdestä traktorinuomassa piilottelevasta pikkulinnusta jo hieman innostuimme, mutta kun kiikarit sai tarkennettua, niin osoittautui se keltasirkuksi. Taivaalla lensi pari korppia lumituiskussa ja sähkölinjalta naakkojen välistä värjöttelemästä löysimme uuttukyyhkyn vuosipinnalistalle.

Muutaman edestakaisen ajelun jälkeen totesimme paikan tyhjäksi. Läheisen ladon kulmalta löysimme kuitenkin isohkon parven keltasirkkuja syömässä maahan kaatunutta kauraa. Parvi aaltoili kaurojen ja koivunoksien välillä. Pienikin liike, ohiajava auto, putoava risu ja parvi hulmahti puiden suojaan.



Hiljainen lintupäivä ja taas yksi tyhjä bongausreissu meinasi vetää hieman naamaa mutrulle. Uhkasin myydä kiikaritkin. Elimäentiellä seniori huomasi pellolla pari korppia ja kysyi, että pysähdytäänkö kuvaamaan? Korpit valitettavasti nousivat ilmaan välittömästi kun pysäytimme auton tienlaittaan parkkiin, mutta samalla pellosta nousi myös pari hyvin vaaleaa lintua. Pulmusia! Pienen odottelun jälkeen nämä pohjolan kaunokaiset laskeutuivat takaisin ruokailemaan sänkipellolle.



Oikeastaan tämä blogikirjoitus piti päättyä tähän. Sunnuntai aamuna olin rustaamassa tätä blogikirjoitusta, kun messenger kilahti. Lintukaverilta tuli viesti, että Tiiraan lauantaina ilmoitetut tunturikiurut ovat juuri paikoillaan. Samalla kun klikkasin Tiiraa auki näpyttelin toisella kädellä puhelimessa senorien numeroa. Puhelusta meni kokonaiset 17 minuuttia siihen, kun istuin taas autossa huristelemassa kohti tunturikiuruja. Kolmas kertaa toden sanoo? Siinä vaiheessa, kun näin tienlaidalla rivistön kaukoputkia olin varma, että tänään napsahtaa eliksia! Ja niinhän se tuli. Samalta pellolta saimme vielä vuodarilistaan peltopyyn. Tämä bongaus meni kaukoputki hommiksi, mutta jos alakuvaa oikein tarkasti katsoo, niin keskeltä kuvaa löytyy yksi kolmesta tunturikiurusta <3






Kommentit

Suositut tekstit