JOUTSENBONGAUS 2017

Tänä viikonloppuna 28.-29.10.2017 vietetään kolmannen kerran Birdlife Suomen järjestämää joutsenbongausviikonloppua. Näin syksyllä joutsenmäärät ovat suurimmillaan, kun kesän poikasetkin ovat muutolla mukana ja Venäjällä pesineet joutsenet ovat alkaneet kerääntyä syysmuutto parviin. Joutsenbongauksella kerätään tietoa tärkeistä kerääntymisalueista ja joutsenkannan kehittymisestä. Birdlife toivoo myös havaintoja sähkölinjoista, jotka sijaitsevat muuttoreiteillä ja kerääntymisalueilla. Surullista, mutta totta.. useampi kuin joka toinen joutsenkuolema johtuu kosketuksesta sähkölinjan kanssa.

Joutsenbongaukseen osallistuminen juuri tänä vuonna on mielestäni ensiarvoisen tärkeää Pohjois-Suomesta kantautuneiden uutisten vuoksi. Kylmän alkukesän ja viivästyneen pesinnän vuoksi on satapäisissä laulujoutsenparvissa havaittu vain muutamia tämän kesän poikasia. Puhutaan, jopa poikaskadosta. Ylen uutisten mukaan Hailuodossa 900 laulujoutsenen parvessa oli vain kaksi poikasta!



Minä en sen kummemmin suunnitellut mitään paikkaa, missä kävisin joutsenia laskemassa. Torstaina satoi ensilumi Porvoossakin ja vaikka talvirenkaat ovatkin jo ranskattaren alla, niin en silti ajatellut lähteä maaseudulle liukastelemaan pikkuteille. Vähän puolen päivän jälkeen lähdin keliä uhmaten ajelemaan edes lähialueet lävitse. Kiialan mullospellot olivat vielä hieman lumen peittämiä, mutta melko varmasti sanoisin, että täällä ei joutsenia tänään ollut. Ajelin Mäntsäläntietä pitkin "Tuorilan risteykseen" ja Saksalantietä takaisin kaupunkiin. Ei joutsenia näillä seuduilla. Koukkasin Karjalaistenkylätielle ja täällä 16 kanadanhanhen seassa oli kolme laulujoutsenta, kaikki aikuisia.

Matka jatkui kaatosateessa Tolkkistentietä pitkin patoaltaalle. Parisenkymmentä sinisorsaa ja kuusi telkkää. Kesällä täällä pesi kaksi laulujoutsenta, jotka onnistuivat kasvattamaan kaksi poikasta kauniiksi nuorikoiksi. Vettä valuvana kipitin takaisin autoon ja väänsin pöhöttimet täysille. Kaikenlaista sitä ihminen harrastaakin. Vielä ei ollut niin kylmä ja märkä olo, että olisin luovuttanut.

Auton nokka ympäri ja kohti Kodderia. Olisihan sitä nyt jotain raportoitavaa löydettävä! Vettä satoi oikealta ja vasemmalta. Mereltä puhalsi navakka tuuli, kun kävelin kohti tornia. Laulujoutsenten toitotus laittoi kuitenkin jatkamaan matkaa. Yritin hetken aikaa kiikaroida ja valokuvata, mutta luovutin melko pian. Sade vihmoi sellaisella voimalla, että edes laskemisesta ei tullut mitään. Silmät olivat täynnä sadetta! Otin valokuvia joka suunnasta ja päätin laskea lajit ja määrät kotona lämpöisen peiton alla. Hhhrrrrr! Lopputulema täältä oli 64 laulujoutsenta paikallisena, ei yhtään tämän kesän poikasta.


Vielä on siis huominen aikaa havainnoida. Havainnot voi näppärästi kirjata Birdlife Suomi sivujen kautta. Oletko sinä ollut joutsenbongaamassa? Olisi kiva kuulla muidenkin lukuja tältä viikonlopulta!

Leppoisaa lauantaita <3

Kommentit

Suositut tekstit