ILLAN TUULI SOITTAA JO LATVAA PIHLAJAN

Pihlajanmarja on loppusyksystä lintujen tärkein marja. Untuvikon ja partanaamojen lenkkipolut notkuvat punaisinaan marjoista ja tänään sulloin taskut ja takin miehustan niin täyteen pihlajanmarjoja kuin mahtui. Nämä marjat menevät pakkaseen odottelemaan talvi-iltojen askarteluja. Tarkoituksena on tehdä itse jossain vaiheessa kookosrasvasta, siemenistä ja marjoista herkkuja lintujen talviruokinnalle.

Pihlajanmarjat maistuvat mm. rastaille, tilhille, tikoille sekä käpylinnuille. Minun talviruokinnallani oli viime talvena muutama mustarastas sekä käpy- että pikkutikka. Näitä silmälläpitäen laitan nyt hieman pihlajanmarjoja pakkaseen. Kaikkia marjoja ei kannata käyttää siinä vaiheessa, kun puut vielä luonnossakin notkuvat marjaa, vaan säästää osa lopputalveen aikasille muuttajille. Nälkäiset matkustajat arvostavat varmasti marjoilla katettua ruokapöytää!

Nippelitriviaa pihlajasta:

- muinaisuskontojen aikaan pihlajaa pidettiin Ukko ylijumalan vaimon Raunin puuna ja istutettiin mieluusti pihaan tuomaan onnea ja vaurautta.

- Uskomusten mukaan runsas pihlajanmarjasato tietää vähälumista talvea.

- Syksyllä pihlajanmarjoihin kertyy hieman alkoholia, mutta marjoja syövien lintujen maksat ovat sopeutuneet alkoholin käsittelyyn ja ne eivät tule humalaan.

- Vanhatpiiat pääsevät naimisiin, kun pihlajassa on paljon marjoja!

- Jos haluaa estää  koiran karkaamisen, niin leikataan siltä karvatuppo ja laitetaan se seinässä olevaan reikään. Reikä suljetaan pihlajasta tehdyllä tulpalla. Untuvikkona saattaa kokeilla tätä. Kansanperinteen mukaan tämä tepsii myös vaimoon...

- Pihlajanmarjoissa on enemmän c-vitamiinia kuin appelsiinissa.


Ps. Muistathan, että vaikka pihlajanmarjojen kerääminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin, niin kenenkään viljelyksille eikä pihamaille saa mennä marjoja keräämään :)


Kommentit

Suositut tekstit