SYNTYMÄPÄIVÄSEIKKAILU SAARISTOSSA

Tämän ikäisenä syntymäpäivät haluaa lähinnä ohittaa olankohautuksella ja unohtaa nopeasti, että taas kilahti vuosi lisää mittariin. Viikonlopun synttäreitä ei siis ollut tarkoitus mitenkään juhlistaa, mutta kun yllätyksenä tarjoutui mahdollisuus päästä veneilemään ja tarkkailemaan lintuja Porvoon ulkosaaristoon olin heti mukana! Seuraava ajatus oli synttäriPINNALISTA! Tällaista ei vielä ole tullutkaan kerättyä. Kerta se on ensimmäinenkin ja saaristossa riittäisi varmasti lintuja.

Venekyyti lähti uinuvasta Hamarin satamasta kello kuusi. Meri oli tyyni ja aurinko nousemassa. Satamassa parveili satamäärin haarapääskyjä. Hieman hymähdin edellisenä päivänä katsotuille säätiedotuksille, vai että sadetta ja ukkosta. Sadevaatteet olivat kuitenkin pakattuna matkaan. Noin seitsemän maissa rantauduimme kallioiselle Kalkskärille, joka on pieni kallioinen luoto. Kuiva kesä näkyi täälläkin ja kaikki ulkosaariston karuudessa sinnittelevät kasvit olivat kuihtuneet. Samalla kun siirsimme harrastevälineitä veneestä kalliolle katselin jo sivusilmällä lintuja, tiiroja ja pieniä kahlaajia siellä täällä. Kallioilla astellessa piti katsoa jalkoihin ja varoa märkiä pintoja. Ehdin pystyttämään kaukoputken ja ottamaan muutaman valokuvan ennen kuin ensimmäiset sadepisarat tipahtelivat niskaan. Kello oli 7:15.





Kalkskärin kalliolla kipitteli vielä lentokyvyttömiä tiiranpoikia. Pienemmiltä luodoilta kiikaroimme mm. suosirrejä ja ehkä päivän mielenkiintoisimman haviksen, jänkäsirriäisen! Melko pian sade yltyi niin kovaksi, että hakeuduimme saarella sijaitsevan loisto merimerkin alle suojiin. Jatkoimme vielä hetken aikaa kiikarointia, mutta aallokon yltyessä oli pakko jatkaa matkaa hieman turvallisemmalle saarelle. 

Seuraava tunti veneessä ei todellakaan ollut mikään huviretkeily. Vettä satoi ja aallokko velloi. Jossain vaiheessa mietin, että jääköhän tämä viimeiseksi syntymäpäiväksi :D Merellä pienikin aallokko tuntuu suurelta, varsinkin tällaiselle kokemattomammalle merenkävijälle. Kiertelimme Långörenin luonnonsuojelualueen luotoja ja laskimme lintuja. Minun kiikarit haukkasivat jossain välissä niin paljon vettä, että niiden läpi ei enää nähnyt yhtään mitään. Suosirrejä, tyllejä, punakuireja, karikukkoja ja pulmussirri. Havainnointi ja laskeminen kävi vaivalloiseksi jopa veneen ollessa paikoillaan ja pienen hetken kävi jopa mielessä, että näinköhän tässä tulee vallan merisairaaksi. Syytin merivettä, jota olin niellyt varmaan kymmenen litraa aallokon huuhtoessa naamaa! Pikkuhiljaa tuuli kuitenkin alkoi tyyntymään ja Långörenille rantautuessa oli jo ihan mukiinmenevä sää. Tämä nainen vain oli korvakäytäviä myöden märkä! Ensimmäiseksi tein ns. base campin, mihin levittelin kaikki päällä olleet vaatteet kuivumaan. Kesä kuivattaa sen, minkä kastelee. Seuraavaksi kuumaa kahvia vatsaan, jotta ei pääse kylmettymään. Tässä kahvittelujen lomassa melkein missasin 15 yksilön isosirri parven.

Långören on nimensä mukaan pitkänmallinen harjusaari ja hiekkapohjaisen saaren kasvusto on edennyt jo pensaikkovaiheeseen. Ensivilkaisulla saari on kerrassaan upea, mutta melko pian silmiin osui kutakuinkin miljoona roskaa. Muovia, pulloja, tölkkejä, kenkiä, hauleja. Osa on varmasti vierailijoiden jättämiä ja osa huuhtoutunut rantaan aaltojen mukana. Surullista katseltavaa. 

Askelsimme pensaiden välistä saaren toiseen päähän. Matkalla tiirasimme pensaiden pikkulinnut, mutta tästä ei pajulintua, kivitaskua, väiskejä ja kirjosieppoa kummempia havaintoja tullut. Matkanteko oli melko raskasta kumisaappailla ja märillä housuilla. Toisella olalla keikkui reissukassi ja toisella Kauko! Aurinkokin alkoi mukavasti paistamaan. Perillä söimme eväitä ja kiikaroimme lintuja.


Päivä kului leppoisasti eteenpäin. Suosirrejä, muutama tylli, vikloja. Joku oli jo ehtinyt kihlaamaan täällä tiiranpoikiakin, sillä kintuissa välkehti hopeisia renkaita. Merellä keikkui pilkkasiipiparvi ja minua kannustettiin yrittämään merilintulaskentaa. Yksi, kaksi, kaksi hävisi, kolme uutta tai kaksi edellistä ja yksi uusi, ei yhtään pilkkasiipeä, kymmenen pilkkasiipeä, kaksi pilkkasiipeä.. mihin ne taas meni, oho parikymmentä.. lopullinen luku taisi olla nelisenkymmentä! Ei ihan helppoa hommaa tämäkään. Myös ihan peruslajituntomerkkien etsiminen keikkuvassa aallokossa on haasteellista. Hetken aikaa sain hakea ennen kuin löysin aallokosta oman alueen vuosipinnaksi härkälinnun. Mökkiviikonlopun siluettihavainto oli tässä erinomaiseksi avuksi.

Kaikki kiva loppuu aikanaan, niin myös tämä syntymäpäiväseikkailu. Juuri kun olimme lähdössä kotiin päin lensi viereisille kiville mukavasti muutama suosirri sekä tylli. Niistä sain tämän päivän kelvollisimmat lintukuvat.




Kotimatkalle lähdettiin kuivilla housuilla ja merimatka taittui leppoisasti. Perillä olimme hieman yhden jälkeen ja minä kiiruhdin kotiin keittelemään perheelle kakkukahveja. Tättähommia hoideltiin silmät hieman ristissä ja vielä illan viimeisinä tunteina pakkasin uudestaan reissulaukkua ja laitoin kellon herättämään viideksi! Kohti uusia seikkailuja - mutta se onkin sitten jo toinen tarina!

Synttäripinnalista (kiitos A:lle Tiira-merkinnöistä, muutan olisi puolet lajeista varmasti unohtunut, eikä listakaan olisi ollut näin hieno!!!)

1) haarapääsky (Hamarin satamassa useamman sadan yksilön parvi)
2) harmaalokki
3) kalalokki
4) silkkiuikku
5) kyhmyjoutsen
6) merimetso
7) merikotka
8) kalatiira
9) merilokki
10) lapintiira
11) laulujoutsen (1)
12) tavi (18 p)
13) sinisorsa (17 p)
14) jouhisorsa (4p)
15) lapasorsa (3 p) 
16) tukkasotka (1 k p & 1 n p) 
17) alli (12 p)
18) pilkkasiipi (40 k p)
19) tukkakoskelo (2 ad p, 5 1kv p)
20) härkälintu (3 ad p)
21) meriharakka (2 p)
22) kapustarinta (1 ad p)
23) tundrakurmitsa ( 4 ad p & 2 ad p & 1 ad S)
24) tylli (5p & 12 p & 1 juv p & 3 ad p)
25) punakuiri (2 ad p & 1 ad S)
26) karikukko (2 juv p & Brunnskär 1 juv p)
27) isosirri (15 ad m SW & 1 ad p)
28) jänkäsirriäinen (1p, Kalkskär)
29) pulmussirri (1 p, Brunnskär)
30) suosirri (16 ad p & 20 ad p & 32 ad p)
31) rantasipi (1p & 4 p)
32) valkoviklo (1p & 3p)
33) liro (3p)
34) punajalkaviklo (2p)
35) riskilä ( 2p Brunnskär & 1 ad p + 1 juv p)
36) keltavästäräkki
37) västäräkki
38) varis
39) kivitasku
40) pajulintu
41) kirjosieppo
42) haahka







Kommentit

Suositut tekstit